Pyszny zharmonizowany smak zachwycił gości w święta Wielkanocne 2015. Jest to przepis Małej cukierenki ,tu podaję link do oryginału; ja zmodyfikowałam trochę ilości sera - ciasto należy do moich najsmaczniejszych wypieków i podaję Wam przepis z mojego przepiśnika :)
Składniki:
Spód:- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 60g masła w temperaturze pokojowej
- 1 kg gotowego sera na sernik (u mnie ser president i super rada od Cukierenki -dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
- 160g cukru
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 250g gotowej masy krówkowej
- 1 łyżka proszku budyniowego toffi
- 1łyżka proszku budyniowego śmietankowego
- 100g białej czekolady
- 150 g masy krówkowej
- orzechy włoskie do ozdoby
Wielkanoc 2015
Sposób przyrządzenia :
Spód:- Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma aż powstanie kruszonka.
- Tortownicę o średnicy 27-28cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
- Piekarnik nastawić na około 160°C .
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
- Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową, łyżkę proszku budyniowego toffi i wymieszać.
- Do pozostałej części dodać łyżkę proszku budyniowego śmietankowego.
- Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy
- Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut w temperaturze 160°C
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
- Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, roztopić na parze.Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
wygląda bardzo, ale to bardzo smakowcie!:)
OdpowiedzUsuń