poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Genialny sernik krówkowy

Pyszny zharmonizowany smak zachwycił gości w święta Wielkanocne 2015. Jest to przepis Małej cukierenki ,tu podaję link do oryginału; ja zmodyfikowałam trochę ilości sera  - ciasto należy do moich najsmaczniejszych wypieków i podaję Wam przepis z mojego przepiśnika :)


Składniki:

Spód:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 170g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 
Masa serowa:
  • 60g  masła w temperaturze pokojowej
  • 1 kg gotowego sera na sernik (u mnie ser president i super rada od Cukierenki -dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł) 
  • 160g cukru
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 250g gotowej masy krówkowej
  • 1 łyżka proszku budyniowego toffi
  • 1łyżka proszku budyniowego śmietankowego
Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 150 g masy krówkowej
  • orzechy włoskie do ozdoby
Wielkanoc 2015

Sposób przyrządzenia :

Spód:
  •   Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma aż powstanie kruszonka.
  • Tortownicę o średnicy 27-28cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
  • Piekarnik nastawić na około 160°C .
Masa serowa:
  •   Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
  • Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową, łyżkę proszku budyniowego toffi i wymieszać.
  • Do pozostałej części dodać łyżkę proszku budyniowego śmietankowego.
  • Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy  
  • Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut w temperaturze 160°C
  •  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia 
.Polewa:
  •  Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, roztopić na parze.Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Udanych wypieków!!!

1 komentarz: