wtorek, 14 kwietnia 2015

Zebra tropikalna

Ciasto Zebra jest dość popularne i ja pokusiłam się na jego przyrządzenie lekko modyfikując przepis co sprawiło że ciasto nabrało trochę tropikalny charakter
Polecam :)

Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao niesłodzone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oranżady
  • 250 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3-5 kropelek aromatu pomarańczowego
Polewa:
  • 100 g biała czekolada
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

 

Sposób przyrządzenia :

  • Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę aż stanie się biała
  • Dodajemy partiami proszek do pieczenia,przesianą mąkę i cukier waniliowy,oranżadę i olej cały czas mieszając( możemy użyć miksera, ja mieszałam bez użycia miksera)
  • Gdy wyrobimy ciasto dzielimy je na dwie równe części do jednej z nich dodajemy kakao i olejek pomarańczowy i 1 łyżkę mąki  ziemniaczanej,mieszamy do połączenia składników
  •  Do drugiej części ciasta dodajemy 1 łyżkę mąki  ziemniaczanej oraz kokos i mieszamy do połączenia składników
  • Na blaszkę - ja piekłam na tortownicy o średnicy około 28 cm nakładamy zaczynając od centralnej części blaszki najpierw kakaową masę 3-4 łyżki a po niej tę samą ilość kokosowego ciasta i tak na przemian do końca ciasta
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50-55 minut w temperaturze około 160°C
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy na kratce, czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy na parze,następnie wylewamy na ciasto i posypujemy kokosem i GOTOWE!!!

Udanych wypieków ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz