piątek, 22 kwietnia 2016

Ukraińskie "french meat"

Na jednym spotkaniu moja dobra koleżanka , która pochodzi z Ukrainy zaserwowała ponoć popularne w tamtych stronach zwane mięsem po francusku, Proste smaczne delikatne danie, powtórzyłam wielokrotnie i zawsze zachwycało moich biesiadników

  

Składniki:


  • ok 600-800 g wieprzowiny schab bez kości ,karkówka łopatka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1 większy pomidor
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:


  • Mięso kroimy w plastry rozbijamy i solimy oraz doprawiamy czarnym pieprzem
  • Przygotowujemy sos :majonez, koperek ,czosnek przeciśnięty przez prasę,spora szczypta soli oraz wodę mieszamy do konsystencji słodkiej śmietany 
  • Ziemniaki obieramy i roimy w plasterki,cebulę kroimy w pióra, pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy w plastry
  • w naczyniu do zapiekania układamy warstwy ziemniaków tak aby dokładnie przykryły dno,cebulkę polewamy sosem, przykrywamy pomidorem, polewamy sosem, na wierzch układamy mięso tak aby przykrywało całość i dokładnie polewamy sosem
  • Zapiekamy w temperaturze około 180 °C przez 45-60 minut
Podawać z ulubioną sałatą Smacznego!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz