Mój ulubiony łatwy w przyrządzeniu ( co przy małym dziecku jest nie lada zaletą) makowiec,wilgotne aromatyczne na każdą okazję dla wielbicieli maku :)
Zdjęcia ze prosto se stołu świątecznego
Wielkanoc 2015
Składniki:
- 200g lub 1,5 szklanki.mielonego maku niebieskiego + 1 szklanka gorącej wody do zalania
- 4 średnie jabłka
- 150g suszonych daktyli lub innych słodkich suszonych owoców np.rodzynki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek kaszy mannej
- 5 łyżek mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- Polewa czekoladowa lub czekolada rozpuszczona na parze
Sposób przyrządzenia:
- Mak sparzyć i odsączyć wodę.Maku możemy sparzyć trochę więcej nie musimy sztywno trzymać się miary.
- Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem ja jednolitą masę
- Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Kaszę mannę,mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy jajecznej
- Suszone owoce zalać wrzątkiem i odcedzić ,jeśli mamy daktyle to pokroić w drobne paseczki i dodać do masy, następnie dodać jabłka, mak oraz aromat migdałowy.Całość dokładnie wymieszać
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją łyżką z masą makową
- Ciasto wylewamy na blaszkę 30x20 cm wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut
- Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową i gotowe
świetna wersja makowca!
OdpowiedzUsuńPolecam, ja polewę zrobiłam z czekolady mlecznej z dodatkiem masła orzechowego i wszystko posypałam płatkami białej czekolady pyszne :) Polecam
Usuń