Cullen Skink to szkocki klasyk. "Wypróbuj tę wersję przy użyciu lokalnych produktów, aby idealnie uzupełnić ucztę z okazji Dnia św. Andrzeja".....wziełam tę radę do serca i w ten sposób
dziś do mojego skromnego zbioru przepisów dołączam wspaniałą zupę rybną Cullen Skink serwowaną tradycyjnie w dzień Św. Andrzeja
Ta zupa jest lokalną specjalnością, pochodzącą z miejscowości Cullen w Moray, na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji.
W 2012 roku felietonista The Guardian opisał to danie jako "mleczną zupę rybną, która z pewnością zastąpiła wasze haggis i owsianki jako sztandarowe danie Szkocji" ..
Polecam odwiedzić St. Andrews urocze miasto emanujące akademicką atmosferą miasto, z niesamowicie usytuowaną Katedrą św. Andrzeja w której spoczywają jego szczątki i która stała się celem licznych pielgrzymek
Składniki:
- 1 Łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na 1 cm kostki
- 300 ml wody
- 250 g wędzonego łupacza
- 250 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
- W średnim ogniu roztopić masło w rondlu, następnie dodać cebulę i delikatnie podsmażyć, aż się zeszkli. Gotuj przez około 5 minut, ale nie dopuścić do zarumienienia.
- Dodaj ziemniaki i wodę i zagotuj. Gotować przez 10-15 minut.
- W międzyczasie na innej patelni nakryj rybę mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około pięć minut, aż stanie się delikatna. Wyjmij z mleka i, gdy wystygnie wystarczająco, delikatnie podziel na duże kawałki, usuwając kości.
- Dodaj do rondla mleko i kawałki ryby z ziemniakami i innymi składnikami gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Podawać z chrupiącym chlebem i masłem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie to chyba nigdy nie słyszałam nawet o takiej zupie rybnej, ale faktycznie prezentuje się bardzo smakowicie. Ja jestem wielką fanką łosia i uwielbiam przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ które moim zdaniem jest w stanie wykonać każdy z nas.
OdpowiedzUsuń