Ze względu na duże potrzeby dań wekowanych- które stanowią główne menu mojego męża i które sama przygotowuję, zainteresowałam się tym niezwykłym daniem
Pyszny pożywny gulasz, który zachwyci wielbicieli kiszonej kapusty,zawiera też sporą ilość delikatnego po przyrządzeniu mięsa.
Podaję mój przepis ...ach i przepraszam za brak kleksa ze śmietany poprószonego papryką ,takie małe przeoczenie
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej ( ja miałam miej kwaśną pomieszaną z bardziej kwaśną 50/50 )
- 800 g mięsa wieprzowego (łopatka ,karkówka)
- 2 cebule
- 1 łyżka kminku
- 3 łyżki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka soli Swańskiej
- 3 ząbki czosnku
- 6 listków laurowych
- 6 ziaren ziela
- oliwa,sól,pieprz,ostra papryka
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm
- Przygotowujemy marynatę Czosnek obieramy, i rozgniatamy na desce ze sporą ilością soli, ucieramy na pastę;liście laurowe siekamy; ziele angielskie również rozgniatamy nożem na desce.Marynatę mieszamy z mięsem i odstawiamy
- Łyżkę kminku prażymy na suchej patelni, mieszając tak aby się nie przypalił
- Kapustę kiszoną szatkujemy
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę smażymy przez 1-2 minuty
- Do cebuli dodajemy mięso i obmarzamy kilka minut i kolejne 3-5 minut dusimy pod przykryciem
- Dodajemy paprykę 2 łyżki mieszamy oraz sól Swańską i dodajemy kapustę kiszoną oraz prażony kminek
- Całość dusimy około 30 minut od czasu do czasu mieszamy, podlewamy wodą (ja z podlewaną wodą dodałam jeszcze pozostałą paprykę i pieprz ziołowy oraz szczyptę chili)
- jeśli mamy za dużo sosu zaklepujemy wodą z mąką i solą
- Podajemy z przeoczonym posypanym słodką papryką kleksem kwaśnej śmietany
Smacznego!!!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , jest naprawdę smaczny polecam :)
UsuńBardzo podobne danie funkcjonuje w południowym Tyrolu, robiłam kilka razy, jest pyyycha.
OdpowiedzUsuńSuper!!!
Usuń