wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto drożdżowe...samo zdrowie ;)

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa i zdecydowanie konik mojej mamy ...do tej pory nie konkurowałam pozostawiając sobie przyjemność jedzenia maminego ciacha. 
Czas ucieka ..sama jestem mamą i pewnego popołudnia naszła mnie myśl że jak nie wprawie się w tym cudnym Drożdżowcu co zapamięta moja córka?
Długo to nie trwało, przeszłam do działania i oto pierwszy placek drożdżowy który wprost uciekł z talerzyków ...po nim zdążyłam upiec taki sam tylko z truskawką...uwielbiam.
 Drożdże mają wspaniałe  właściwość dbają o cerę ,koją nerwy a nawet pomagają przy rwie kulszowej...
Podaje przepis który nie jest specjalnie trudny, ale Drożdżowiec wymaga trochę cierpliwości.


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 30 g drożdży
  • ok.200 g owoców (u mnie jagoda)
Kruszonka:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

  • Rozpuszczamy masło,podgrzewamy mleko, drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru i odstawiam aż do rozpuszczenia
  • Rozpuszczone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem (będą rosły więc trzeba być czujnym)
  • W misce ucieramy cukier z jajkami i stopniowo dodajemy przesianą mąkę,
  • Drożdże po wyrośnięciu mieszamy i dodajemy do ciasta wszystko dokładnie mieszamy na koniec dodajemy przestygnięte masło i dokładnie łączymy ze sobą
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bezpieczne od przeciągów, na około 1 h
  • Produkty na kruszonkę łączymy i wyrabiamy , ciasto zawijamy w folię spożywczą i kładziemy do lodówki
  • Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na cieście umieszczamy owoce i wykańczamy kruszonką,rwąc jej kawałeczki i posypując starannie.Całość odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut
  • Pieczemy w 170°C    przez 45-55 minut i gotowe
Smacznego!!!




4 komentarze: