poniedziałek, 14 marca 2016

Tarta z tuńczykiem

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki zaraz po tym jak zakochałam się w tym smaku.
Świetnie smaku na ciepło i na zimno doskonała na przyjęcia bo nie wymaga odgrzewania
Tarte podaje z keczupem i jakimś warzywnym dodatkiem np ulubionymi kiełkami brokuła,dziś był pomidorek


Składniki:


  • 5 cebul (średnich/małych)
  • ciasto francuskie 
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 350/450 g twarożku
  • 120 g żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
  • kilka orzechów włoskich (opcjonalnie) 
  • keczup do podania


Przygotowanie:


  • Ciasto wyłożyć na blaszce po nakłuwać widelcem i podpiec
  • cebulę obieramy i kroimy  w kosteczkę podsmażamy obsypując sporą porcją gałki muszkatołowej
  • Jajka ubijamy ze szczyptą soli następnie dodajemy tuńczyka,twaróg, połowę startego złótego sera,sos sojowy i dokładnie wymieszać
  • na podpieczone ciasto wykładamy zeszkloną cebulkę a następnie masę tuńczykową,posypujemy resztą żółtego sera 
  • tartę możemy udekorować orzechami włoskimi
  • Pieczemy w temperaturze 180-200 °C przez około 30 minut; Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz