niedziela, 13 marca 2016

Krem z pieczonych buraków w towarzystwie sera fety


Ten krem jest wspaniałą opcją dla postne dni, pyszny syty z charakterem a przy tym dziecinnie łatwy ;)



Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 średnie buraki
  • 1l bulionu grzybowego
  • ser feta
  • 100 g sera typu feta
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka octu (u mnie ryżowy)
  • 3 łyżki oleju


Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez około 2h
  • Buraki obieramy i kroimy w sporą kostkę
  • cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z odrobiną soli; do cebulki dodajemy buraczki i mieszamy dokładnie
  • Do warzyw wlewamy bulion grzybowy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut 
  • Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ocet i blend-ujemy całość podgrzewamy dodając jeszcze odrobinkę czarnego pieprzu.Ser kroimy w słupki
  • Krem podajemy z serem feta Smacznego ;)


3 komentarze: