Ten krem jest wspaniałą opcją dla postne dni, pyszny syty z charakterem a przy tym dziecinnie łatwy ;)
Składniki:
- 1 cebula
- 3 średnie buraki
- 1l bulionu grzybowego
- ser feta
- 100 g sera typu feta
- sól ,pieprz
- 1 łyżka octu (u mnie ryżowy)
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez około 2h
- Buraki obieramy i kroimy w sporą kostkę
- cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z odrobiną soli; do cebulki dodajemy buraczki i mieszamy dokładnie
- Do warzyw wlewamy bulion grzybowy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut
- Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ocet i blend-ujemy całość podgrzewamy dodając jeszcze odrobinkę czarnego pieprzu.Ser kroimy w słupki
- Krem podajemy z serem feta Smacznego ;)
Mam dziś na obiad podobny:)
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie mnie jeszcze tarta z tuńczykiem do kompletu dołączyła Pozdrawiam
Usuńsmaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń