Przepis a raczej inspiracja tego przepisu pochodzi z książki"Freezer cookbook" Audrey Ellis
Podaje Wam moją sprawdzoną zmodyfikowaną wersję
Składniki :
- ciasto francuskie mrożone
- 1 jajko
- 190 g wątróbki drobiowej
- 4-5 plasterków wędzonego boczku
- 4-6 suszonych moreli
- ok 100 ml gorącej wody
- sól,czarny pieprz
Przygotowanie:
- Morele zalewamy gorącą wodą, wątróbkę oczyszczamy z żyłek i bardzo drobno kroimy,boczek przecinamy na mniejsze kawałki
- na suchej patelni prużymy boczek ok 5 minut gdy rozpuści się tłuszcz dodajemy wątróbkę i dokładnie obsmażamy solimy i prużymy smażymy kolejne 5 minut
- morele blendujemy na pastę i dodajemy ją do wątróbki mieszamy i dusimy razem 2 minuty
- Rozgrzewamy piekarnik
- Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów ok 10 cm na 10 cm,Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi kwadratów, na środek dajemy ok 1 łyżeczkę farszu
- Łączymy brzegi tworząc trójkąty, wierzch trójkątów smarujemy pozostałym jajkiem,
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz