niedziela, 26 czerwca 2016

Pyszne trójkąty z watróbką

Świetne jako dodatek do sałaty na leki lunch lub jako przekąska na mecz Piłki nożnej ;}
Przepis a raczej inspiracja tego przepisu pochodzi z książki"Freezer cookbook" Audrey Ellis
Podaje Wam moją sprawdzoną zmodyfikowaną wersję

Składniki :


  • ciasto francuskie mrożone
  • 1 jajko
  • 190 g wątróbki drobiowej
  • 4-5 plasterków wędzonego boczku
  • 4-6 suszonych moreli
  • ok 100 ml gorącej wody
  • sól,czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Morele zalewamy gorącą wodą, wątróbkę oczyszczamy z żyłek i bardzo drobno kroimy,boczek przecinamy na mniejsze kawałki
  • na suchej patelni prużymy boczek ok 5 minut gdy rozpuści się tłuszcz dodajemy wątróbkę i dokładnie obsmażamy solimy i prużymy smażymy kolejne 5 minut
  • morele blendujemy na pastę i dodajemy ją do wątróbki mieszamy i dusimy razem 2 minuty
  • Rozgrzewamy piekarnik
  • Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów ok 10 cm na 10 cm,Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi kwadratów, na środek dajemy ok 1 łyżeczkę farszu
  • Łączymy brzegi tworząc trójkąty, wierzch trójkątów smarujemy pozostałym jajkiem,
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz