Bardzo popularne ciasto które można spotkać na wielu blogach
Smaczne efektowne i bardzo łatwe w przygotowaniu, zdjęć niewiele ale podam moją ostatnią wersję tak abym sama nie zapomniała , bo była autentycznie udana ;)
Składniki:
Ciasto:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 g świeżego szpinaku
Do nasączenia:
- 1/4 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
- 3 łyżki wody z kwiaty pomarańczy (opcjonalnie możemy użyć soku z pomarańczy)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- kropla esencji waniliowej
- 200 g malin
Dodatkowo:
- pestki granatu do posypania garsć
- Lime crud 2 łyżki
Przygotowanie:
Ciasto:
- Szpinak myjemy dokładnie i osuszamy, mielimy drobno w blenderze
- Piekarnik nastawiamy na 170°C najlepiej na funkcji góra-dół
- Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą spożywczą
- Jajka ubijamy z cukrem na pianę, następnie dodajemy do jajek olej oraz szpinak i razem mieszamy lub miksujemy
- Do mieszanki szpinak owej dodajemy stopniowo sypkie produkty i mieszamy dokładnie szpachtułką
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki oraz dno formy smarujemy masłem i lekko przesypujemy mąką.
- Wlewamy ciasto do formy, wyrównujemy i pieczemy przez 60 do 65 minut
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do całkowitego wystygnięcia
- Wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy poziomo na wysokości 2/3 ,Dolną część umieszczamy ponownie w tortownicy i nasączamy ponczem przygotowanym z podanych składników
Krem:
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
- Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z pomarańczy i lekko miksujemy ze sobą
Wykończenie ciasta :
- Dolny blat ciasta smarujemy lime crud, wykładamy krem i wyrównujemy , następnie w krem wciskamy maliny
- Wierzch przykrywamy okruchami powstałymi ze skruszenia górnej części ciasta i dekorujemy pestkami granatu
Youtube, youtube, slots, casino, slot, casino, casino, slots, slots, casino, slots, slot, slots, casino
OdpowiedzUsuńyoutube, slots, casino, slot, casino, slots, casino, slots, casino, youtube to mp3 for android slots, slots, casino, slots, casino, slots, slots, casino, slots, slots,