Jest to mój idol numer 1 roku 2017 proponowane przez niego przepisy są łatwe a zarazem niebanalne no i oglądam jego programy nałogowo, inspirujące i zachęcające do kreatywności w kuchni pełnej pasji
Podaję poniżej linka do oryginalnego przepisu z filmem instruktażowy :)
Warto spróbować to Oryginalny przepis
Składniki:
Dresing- 4 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej lub Dijon
- 2 filety anchovies w oleju
- 1/cytryna-. starta skórka i sok
- łyżka octu winnego
- 1 łyżka zimno tłoczonej oliwy z oliwek
- garść startego parmezanu około 15g
pozostałe składniki
- 2 filety z kurczaka
- rozmaryn (najlepiej świeży, ja użyłam suszonego)
- główka sałaty
- główka cykorii
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 małego kalafiora
- Ja dodałam od siebie garść rukoli i posiekany świeży szpinak w podobnej ilości
- 2 kromki chleba u mnie był to graham
Sposób przygotowania:
- Do miski w której będziemy umieszczać poszatkowane warzywa z dresingiem umieszczamy Jogurt grecki , startą skórkę z cytryny , starty parmezan , sok z cytryny, łyżeczkę musztardy,sos Worcestershire
- Filety anchovies kroimy drobno i dodajemy do dresingu, następnie ocet winny i oliwa z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy
- Sałatę i cykorię, szpinak kroimy drobno , kalafior dzielimy na ćwiartki i kroimy cienkie plasterki, cebulkę w piórka wszystkie warzywa mieszamy z przygotowanym dresingiem
- Piersi z Kurczaka umieszczamy na papierze do pieczenia , posypujemy u mnie odrobiną soli oraz rozmarynem przykrywamy papierem i ubijamy pięściami tak aby rozmaryn przywarł do filetów
- Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej w anchovies i smażymy nasze filety po około 4 minuty z każdej strony ( ja smażyłam dłużej)
- Chleb kroimy w spore kostki i wrzucamy na patelnię z kurczakiem. Filety po usmażeniu odkładamy aby odpoczęły a chleb tostujemy tak aby był chrupki i ciepły
- Sałatę podajemy z pokrojonym filetem,ciepłymi mini tostami a wszystko poruszymy parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz