sobota, 20 lipca 2019

Greckie ciasto jogurtowe

Ciasto inspirowane przepisem z książki "THE GREATH BRITISH BAKE OFF PERFECT CAKES & BAKES TO MAKE AT HOME" 2016
Podczas piecznenia przypadkowo zmieniłam proporcję i tak powstała wersja ciasta :)
Ciasti jest sycące ma bardziej zbitą konsystencję jest aromatyczne i łatwo się kroi
Gorąco polecam 



Składniki

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl mielonych migdałów
  • 1 szkl cukru
  • starta skórka z jednej limonki
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 0,5 szkl oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
Lukier:
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • 1,5 łyżki jogurtu typu greckiego

Przygotowanie:

Ciasto:
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra/dół,mąkę,sól, mieszamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia Mieszankę przesiewamy do miski dodajemy cukier połączony ze skórką z limonki mieszamu 
  • łączymyjajka, jogurt i olej i ubijamy do dokładnego połączenia
  • Do mieszanki mąki i migdałów wlewamy jajeczna mieszankę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników
  • Ciasto wlewamy do przygotowanej formu wysmarowenej masłem i posypanej mąką , pieczemy przez 45-55 minut aż ciasti bedzie złotobrązowe,pod koniec pieczenia przygotuj lukier
Lukier:
  • Przesiej cukier puderdo miseczkizmieszaj z sokiem z lemonki a następnie z jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz