poniedziałek, 9 marca 2020

Sernik królewski

Sernik królewski bardzo eleganckie i łatwe w wykonaniu ciasto które nie rozbije banku
Moja córka uwielbia serniki zwłaszcza proste bez zbyt wielu dodatków, sernik królewski nie rozczarował jej mimo tej czekoladowej oprawy :)





Składniki:

\
CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
MASA SEROWA
  • 1 kg sera 3 razy zmielonego
  • 3/4 szkl cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 5 jajek + 1 białko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Przygotowanie:

  • Blaszkę 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia 
  • Składniki na ciasto razem dobrze zagniatamy i dzielimy na dwie części 
  • Większą cześć wykładamy dno blaszki a mniejszą formujemy w lulkę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut blaszkę też najlepiej schować do lodówki
  • Masło ucieramy z cukrem następnie dodajemy jajka ,ser i pozostałe składniki mieszamy do uzyskania gładkiej spójnej masy
  • Wylewamy masę serowa na blachę a następnie ucieramy zamrożone ciasto i dokładnie pokrywamy wierzch sernika ciastem czekoladowym
  • Całość pieczemy na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut 

Sernik najlepiej smakuje na następny dzień
Polecam gorąco i życzę Smacznego!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz