Pyszna kombinacja smaków ciasto zawiera kurkumę przez to ma intensywny żółty kolor, który w kulturze bliskiego wschodu przynosi nam radość, pieczarki doprawione czarnym pieprzem podbijają smak tej promiennej tarcie Pyszne danie u nas pojawia się na kolację podaję je zwyczajnie z rukolą Świetnie smakuję na ciepło i na zimno
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki (świetnie sprawdza się mąka orkiszowa)
- 2 łyżka kurkumy
- szczypta soli
NADZIENIE
- ok 300 -400 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 90 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
- 1 jajko
- 8 różyczek brokuła (u mnie mrożony)
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g sera brie
- czosnek granulowany
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
CIASTO
- Składniki na ciasto zagniatany krótko i wylepiamy nim dno oraz brzegi formy na tartę,ciasto nakłuwamy widelcem Do wnętrza wkładamy krążek papieru do pieczenia na na nim obciążenie ,ja używam suchego wyżu
- Podpiekamy ciasto przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- cebulkę kroimy w drobną kosteczkę ,pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
- na patelnie wlewamy oliwę dodajemy cebulkę i lekko podsmażamy następnie dodajemy boczek doprawiając go granulowanym czosnkiem smażymy 3 do 5 minut
- do boczku dodajemy pieczarki i dobrze doprawiamy pieprzem smażymy mieszając od czasu so czasu gdy pieczarki trochę odparują dodajemy brokuły i chwilę dusimy pod przykryciem
- farsz wykładamy na podpieczoną bazę tarty
- Jajko ubijamy ze śmietaną doprawiamy solą. ser brie kroimy w plasterki
- na farsz wlewamy śmietanę z jajkiem na wierzch układamy ser brie posypujemy pieprzem
- Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz