niedziela, 8 marca 2020

Tarta z pieczarkami i serem brie

Pyszna kombinacja smaków ciasto zawiera kurkumę przez to ma intensywny żółty kolor, który w kulturze bliskiego wschodu przynosi nam radość, pieczarki doprawione czarnym pieprzem podbijają smak tej promiennej tarcie Pyszne danie u nas pojawia się na kolację podaję je zwyczajnie z rukolą Świetnie smakuję na ciepło i na zimno



Składniki:


CIASTO

  • 100 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki (świetnie sprawdza się mąka orkiszowa)
  • 2 łyżka kurkumy
  • szczypta soli
NADZIENIE
  • ok 300 -400 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 90 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
  • 1 jajko
  • 8 różyczek brokuła (u mnie mrożony)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera brie
  • czosnek granulowany
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:


CIASTO
  • Składniki na ciasto zagniatany krótko i wylepiamy nim dno oraz brzegi formy na tartę,ciasto nakłuwamy widelcem Do wnętrza wkładamy krążek papieru do pieczenia na na nim obciążenie ,ja używam suchego wyżu
  • Podpiekamy ciasto przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
NADZIENIE
  • cebulkę kroimy w drobną kosteczkę ,pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
  • na patelnie wlewamy oliwę dodajemy cebulkę i lekko podsmażamy następnie dodajemy boczek doprawiając go granulowanym czosnkiem smażymy 3 do 5 minut
  • do boczku dodajemy pieczarki i dobrze doprawiamy pieprzem smażymy mieszając od czasu so czasu gdy pieczarki trochę odparują dodajemy brokuły i chwilę dusimy pod przykryciem
  • farsz wykładamy na podpieczoną bazę tarty
  • Jajko ubijamy ze śmietaną doprawiamy solą. ser brie kroimy w plasterki 
  • na farsz wlewamy śmietanę z jajkiem na wierzch układamy ser brie posypujemy pieprzem
  • Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz