Kolejna zupa krem tym razem ze szpinakiem i gałką muszkatołową - Papaj był by naprawdę zadowolony ;)
Składniki:
- 450g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1l bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 suszonego tymianku
- spora szczypta gałki muszkatałowej
- czarny pieprz
- 1/4 szklanki śmietany ( ja użyłam 12%)
- Orzechy nerkowca,(mogą być również orzechy włoskie lub pestki dyni)
Sposób przyrządzenia :
- Świeży szpinak oczyszczamy i osuszamy; mrożony rozmrażamy i usuwamy nadmiar wody
- Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulkę, por oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
- Na maśle podsmażamy cebulkę z porem, po 3 minutach dodajemy ziemniaki mieszamy dokładnie i po kolejnych 3 minutach podlać bulionem,Gotować pod przykryciem przez 20 minut
- Następnie dodajemy szpinak i tymianek i gotujemy kolejne 5 minut
- Zupę zdejmujemy z "ognia" , dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową oraz przyprawiamy solą i pieprzem Wszystko blender-ujemy.Krem podajemy z orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz