poniedziałek, 30 marca 2015

Krem Papaja

Kolejna zupa krem tym razem ze szpinakiem i gałką muszkatołową  - Papaj był by naprawdę zadowolony ;)


Składniki:

  • 450g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 3 średnie ziemniaki
  •  1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 suszonego tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatałowej
  • czarny pieprz
  • 1/4 szklanki śmietany ( ja użyłam 12%)
  • Orzechy nerkowca,(mogą być również orzechy włoskie lub pestki dyni)

Sposób przyrządzenia :

  • Świeży szpinak oczyszczamy i osuszamy; mrożony rozmrażamy i usuwamy nadmiar wody
  • Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulkę, por oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na maśle podsmażamy cebulkę z porem, po 3 minutach dodajemy ziemniaki mieszamy dokładnie i po kolejnych 3 minutach podlać bulionem,Gotować pod przykryciem przez 20 minut
  • Następnie dodajemy szpinak i tymianek i gotujemy kolejne 5 minut
  • Zupę zdejmujemy z "ognia" , dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową oraz przyprawiamy solą i pieprzem Wszystko blender-ujemy.Krem podajemy z orzechami 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz