wtorek, 5 maja 2015

Gruszki na cieście imbirowym

Wspaniałe aromatyczne, lekkie ciasto z gruszkami i świeżym imbirem...pachniało w całym domu...Polecam



Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,25 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka strategu świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 400 g gruszek
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżki brązowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • Formę do pieczenia (u mnie średnicy  26 cm)wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Obrać gruszki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry.Jajka ubijamy z cukrem i masłem następnie dodoajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i ścieramy imbir.Wszystko mieszamy na gładką masę
  • Ciasto przekładamy na blachę ,na wierzch układamy gruszki,tak żeby na siebie nachodziły i posypujemy cukrem trzcinowym 
  • Piec około 35-40 minut na złoty kolor. Gotowe ;)
Smacznego!!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz