czwartek, 15 marca 2018

Sałatka makiem i avocado/ Poppy avocado salad

Sałatka z makiem i avocado jest wspaniałym pomysłem na lekkie świeże doznanie po świętach , zwłaszcza że na naszych stołach pojawiają się makowce a do dresingu tej sałaty używamy między innymi  maku
Ja chętnie podaję ją gdy serwuję rybę z piekarnika , ale sałatka ta zdała egzamin na przyjęciach i goście byli zachwyceni polecam spróbować zwłaszcza w okolicach świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia

Zdjęcia niestety zrobione były przy sztucznym świetle i nie oddają w pełni jej uroku
Postaram się je podmienić w najbliższym czasie , a na razie przedstawiam pyszny prosty, jak zwykle przepis



Składniki:


  • ok 200 g baby szpinak, 
  • ok 50 g rukoli
  • 4 łyżki płatków migdałowych, 
  • 3 łyżki maku
  • 2 awokado 
  • 4-5 łyżek żurawiny
  • 1 pomarańcz
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  • Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą z oliwek i dodajemy mak
  • Migdały prażymy na suchej patelni, awokado obieramy i kroimy w kawałeczki, pomarańczę obieramy i filetujemy tak aby mieć cząstki z jak najmniejszą ilością błonek ( ja obieram pomarańczę nad naszym dresingiem m tak aby wykorzystać dodatkowy sok z pomarańczy)
  • Liście szpinaku i rukoli , awokado oraz żurawinę mieszamy z dresingiem całość posypujemy cząstkami pomarańczy oraz płatkami migdałów i gotowe

Smacznego :)

Poppy avocado salat

Ingredients:

  • about 200 g baby spinach,
  • about 50 grams of rocket
  • 4 tablespoons of almond flakes,
  • 3 tablespoons of poppy
  • 2 avocados
  • 4-5 tablespoons cranberry
  • 1 orange
  • Juice from one orange
  • 1-2 tablespoons of olive oil

Preparation method:


  • Mix the orange juice with olive oil and add poppy seeds
  • Almonds roast in a dry pan, peel the avocados and cut into pieces, peel orange and fillet so that you have particles with the least amount of pellicles (I peel the orange over our dressing so that you can use extra orange juice)
  • Spinach and rocket leaves, avocado and cranberry mixed with dressing all sprinkle with orange particles and almond flakes and ready

Bon Appetit :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz