Pyszna tarta , zrobiłam ją z okazji naszej rocznicy ślubu a że nie świętowaliśmy hucznie całkowicie wystarczyła aby osłodzić nam życie i jednocześnie dodać odświętnego charakteru popołudniowej poniedziałkowej kawie
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej.
- 0,5 szklanki mąki pszennej.
- 125g masła.
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Szczypta soli.
- Ziarna z 1 łaski wanili
- Starta skórka z połowy cytryny.
- 2 żółtka.
- 2 łyżki mleka.
Nadzienie
- 150g zmielonych migdałów
- 150g masła.
- 2 jajka. •Garść obranych pistacji.
- 6-7 śliwek podzielonych na połowy bez pestek
- 1 -2 nektarynki pokrojone w 6-8 części
- 3 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubijamy masło z cukrem pudrem i solą na jasny krem ,do kremu dodajemy cały czas mieszając mikserem obie mąki ,ziarna wanili,skórkę cytryny i żótka (ja zamiast skórki cytryny dodałam łyżkę wody różanej) oraz żółtka.
- Jak ciasto będzie przypominać grudki dodajemy 2 łyżki mleka Ciasto rolujemy tworząc wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto kroimy w cienkie plasterki i wylepiamy formę tarty o średnicy 28cm i jeszcze raz wkładamy ciasto na 1h do lodówki
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy ziarna fasoli i pieczemy wstępnie przez 12 minut w temperaturze ok 160-170 stopni Celsjusza
Nadzienie:
- Ubijamy cukier z masłem na jasny krem do którego dodajemy mielone migdały mieszamy i dodajemy kolejno jajka i mieszamy na gładką masę dodajemy orzechy pistacji i wkładamy krem do lodówki
- Śliwki wkładamy do rondelka i lekko smażymy z cukrem waniliowym ok 10 minut .
- Krem wykładamy na przygotowaną tartę wyrównujemy i wciskamy śliwki i opcjonalnie nektarynki Całość pieczemy przez ok 1h w 180 stopniach Celsjusza aż masa migdałowa się zarumieni na złoty brąz
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz