środa, 19 lutego 2020

Pączki wiedeńskie

Gniazdka są moimi ulubionymi pączkami delikatne rozpływające się w ustach
Podaję podstawowy przepis Moja pięciolatka toleruję tylko waniliowy lukier i sama wyciskała swoje ulubione pączki na zdjęciu widać efekty jej współpracy z mamą :)




Składniki:


  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125 ml wody
  • olej do smażenia

lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • kropla esencji waniliowej 



Przygotowanie:

  • Do garnuszka w którym będziemy parzyć ciasto wlewamy wodę zagotowujemy a następnie dodajemy masło i sól mieszamy aż się roztopi masło 
  • Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy mąkę do maślanej mikstury ciasto mieszając gotujemy aż będzie gładkie i będzie odchodzić od brzegów garnuszka
  • gotowe ciasto ostudzić, Do przestudzonego ciasta dodajemy jajko po jajku za każdym razem dokładnie miksując
  • Arkusz papieru do pieczenia dzielimy na kwadraty ok 7 cm x 7 cm i smarujemy olejem, Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą i wyciskamy okręgi na każdym z przygotowanych papierowych kwadratów
  • Rozgrzewamy olej i smażymy pączki wkładając je tak aby papier był na górze, po chwili papier usuwamy a pączki smażymy z obu stron około 5 minut 
  • Lukier przygotowujemy klasycznie, przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego wrzątek oraz kroplę esencji waniliowej, pączki obtaczamy w lukrze i pozostawiamy do wystygnięcia

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz