Gniazdka są moimi ulubionymi pączkami delikatne rozpływające się w ustach
Podaję podstawowy przepis Moja pięciolatka toleruję tylko waniliowy lukier i sama wyciskała swoje ulubione pączki na zdjęciu widać efekty jej współpracy z mamą :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 125 ml wody
- olej do smażenia
lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- kropla esencji waniliowej
Przygotowanie:
- Do garnuszka w którym będziemy parzyć ciasto wlewamy wodę zagotowujemy a następnie dodajemy masło i sól mieszamy aż się roztopi masło
- Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy mąkę do maślanej mikstury ciasto mieszając gotujemy aż będzie gładkie i będzie odchodzić od brzegów garnuszka
- gotowe ciasto ostudzić, Do przestudzonego ciasta dodajemy jajko po jajku za każdym razem dokładnie miksując
- Arkusz papieru do pieczenia dzielimy na kwadraty ok 7 cm x 7 cm i smarujemy olejem, Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą i wyciskamy okręgi na każdym z przygotowanych papierowych kwadratów
- Rozgrzewamy olej i smażymy pączki wkładając je tak aby papier był na górze, po chwili papier usuwamy a pączki smażymy z obu stron około 5 minut
- Lukier przygotowujemy klasycznie, przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego wrzątek oraz kroplę esencji waniliowej, pączki obtaczamy w lukrze i pozostawiamy do wystygnięcia
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz