piątek, 1 lipca 2016

Cukiniowa lasagne

Pomysł nie pochodzi z przeczesywanych stron książek kucharskich czy blogowych a z wspomnień o tej lasagne o której kiedyś opowiadała mi moja przyjaciółka i faktu ze wszystko czego użyłam było kupione na promocjach w pobliskim sklepie
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo ma niewiele kalorii a można wyczarować fantastyczne letnie potrawy, dosłownie za grosze
Cukiniowa lasagne nie jest pracochłonna polecam nawet mało doświadczonym amatorom pysznego jedzonka



Składniki:


  • ok ,500 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie pierś z kurczaka)
  • 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie z dodatkiem bazylii)
  • 1 x 400 ml gęsty jogurt
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki tartego  na grybych oczkkach żłótego sera
  • 1 jajko
  •  1-2 łyżki zioła dalmatyńskie, 
  • 1/2 łyżeczki harissy lub ostrej papryki
  • curry, sól pieprz,gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • Odrobina tłuszczu i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie:

  • Mięso doprawiamy ziołami dalmatyńskimi i harissą , dodajemy olej sól, sos sojowy mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  • Myjemy cukinię i obieraczką do warzyw skrawamy nasz cukiniowy makaron
  • Mięso smażymy starając się rozdrobić je na malutkie kawałeczki. Gdy się zetnie dodajemy pomidory w puszce i razem dusimy
  • Jajko roztrzepujemy i dodajemy jogurt mieszamy razem i doprawiamy gałką muszkatołową,curry,sól,pieprz 
  • W przygotowanej formię  układamy cukinię,mięso, sos jogurtowy,...na końcu powinna być cukinia posmarowana sosem jogurtowym i posypana żółtym serem
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz