Pomysł nie pochodzi z przeczesywanych stron książek kucharskich czy blogowych a z wspomnień o tej lasagne o której kiedyś opowiadała mi moja przyjaciółka i faktu ze wszystko czego użyłam było kupione na promocjach w pobliskim sklepie
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo ma niewiele kalorii a można wyczarować fantastyczne letnie potrawy, dosłownie za grosze
Cukiniowa lasagne nie jest pracochłonna polecam nawet mało doświadczonym amatorom pysznego jedzonka
Składniki:
- ok ,500 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie pierś z kurczaka)
- 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie z dodatkiem bazylii)
- 1 x 400 ml gęsty jogurt
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki tartego na grybych oczkkach żłótego sera
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zioła dalmatyńskie,
- 1/2 łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- curry, sól pieprz,gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- Odrobina tłuszczu i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
- Mięso doprawiamy ziołami dalmatyńskimi i harissą , dodajemy olej sól, sos sojowy mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki
- Myjemy cukinię i obieraczką do warzyw skrawamy nasz cukiniowy makaron
- Mięso smażymy starając się rozdrobić je na malutkie kawałeczki. Gdy się zetnie dodajemy pomidory w puszce i razem dusimy
- Jajko roztrzepujemy i dodajemy jogurt mieszamy razem i doprawiamy gałką muszkatołową,curry,sól,pieprz
- W przygotowanej formię układamy cukinię,mięso, sos jogurtowy,...na końcu powinna być cukinia posmarowana sosem jogurtowym i posypana żółtym serem
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz