poniedziałek, 25 lipca 2016

Kapuściana sałatka sezonowa

Kolejne proste danie które warto przyrządzić dziś w letnie dni kiedy mamy dostęp do świeżych młodych warzyw;sałata na bazie młodej włoskiej kapusty która bez blanszowania ma wspaniały lekko pikantny smak oto moja propozycja



Składniki:


  • 4 liście młodej kapusty włoskiej
  • 1 mała żółta cukinia 
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 garść kiełków do podsmażenia
  • sół ,pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:


  • cukinię obieramy ze skórki i koimy w plastry polewamy łyżką oliwy posypujemy solą oraz ziołami prowansalskimi
  • patelnie lekko rozgrzewamy i wrzucamy naszą cukinię chwilkę blanszujemy  dodajemy pozostałą oliwę i kiełki i dalej smażymy 1-2 minuty
  • Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w niewielką kosteczkę pozywając się nadmiaru wody,cebulkę kroimy w kosteczkę
  • W misce sałatowej mieszamy wszystkie składniki i gotowe

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz