Są takie dni w których perspektywa wyjścia z domu jest równie straszna i nieprzyjemna że nawet ochota na małe co nieco nie przekona mnie aby wychodzić z ciepłego ,przytulnego domu
W takich okolicznościach powstał ten przepis na babkę wypełnioną smakiem o specyficznej strukturze Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Składniki:
- 1,5 szkl mąki
- 0,5 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 duże jajka
- 0,75 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 0,5 szkl oleju migdałowego lub oleju słonecznikowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra/dół,mąkę,sól,kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia Mieszankę przesiewamy do miski dodajemy cukier mieszamy
- Jajka, jogurt i olej i ubijamy do dokładnego połączenia dodajemy aromat migdałowy
- Do mieszanki suchych składników wlewamy jajeczna mieszankę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki
- Ciasto wlewamy do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką , pieczemy przez 45-50 minut aż ciastu będzie złotobrązowe,
Do podania przygotowałam lukier i posypałam go uprażonymi płatkami migdałowymi i żurawiną była smaczna zwłaszcza z czarną herbatą Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz