wtorek, 11 lutego 2020

Babka z żurawiną i migdałami

Są takie dni w których perspektywa wyjścia z domu jest równie straszna i nieprzyjemna że nawet ochota na małe co nieco nie przekona mnie aby wychodzić z ciepłego ,przytulnego domu
W takich okolicznościach powstał ten przepis na babkę wypełnioną smakiem o specyficznej strukturze  Zapraszam do zapoznania się z przepisem



Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 3 duże jajka
  • 0,75 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 0,5 szkl oleju migdałowego lub oleju słonecznikowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra/dół,mąkę,sól,kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia Mieszankę przesiewamy do miski dodajemy cukier mieszamy 
  •  Jajka, jogurt i olej i ubijamy do dokładnego połączenia dodajemy aromat migdałowy
  • Do mieszanki suchych składników wlewamy jajeczna mieszankę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki
  • Ciasto wlewamy do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką , pieczemy przez 45-50 minut aż ciastu będzie złotobrązowe,

Do podania przygotowałam lukier i posypałam go uprażonymi płatkami migdałowymi i żurawiną była smaczna zwłaszcza z czarną herbatą Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz