niedziela, 2 lutego 2020

Tort malinowy z pistacjami

Te Tort pierwszy raz przygotowałam czwarte  urodziny mojej córki która od zawsze uwielbia maliny, a na widok pistacji oczy jej się błyszczą 

Podstawowy przepis znalazłam na popularnym blogu kulinarnym Kwestia Smaku ja wprowadziłam troszkę modyfikacji do przepisu ale jestem bliska oryginałowi Tort najlepiej smakuje na następny dzień 

Polecam !!!





Składniki

Biszkopt

 na yortownice o średnicy 28 cm

  • 7 jajek (dobrej jakości w temperaturze pokojowej)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka dobrego czerwonego barwnika spożywczego w żelu

Konfitura

  • 300g mrożonych malin
  • 3 łyżki dżemu malinowego

Krem

  • 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 soku pomarańczowego
  • 250 g solonych pistacji obranych i poszatkowanych
  • 100 g makin

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy 180 stopni C na funkcji góra dół/Żółtka oddzielamy od białek/
  • Białka ubijamy aż dobrze się spienią ,w połowie ubijania po około 4 minutach stopniowo dodajemy cukier ubijając białka na najwyższych obrotach aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca
  • Do piany dodajemy po jednym żółtku za każdym razem krótko miksując do połączenia na końcu dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy aż równo zabarwi naszą masę jajeczną
  • Makę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać .Wsypać mąkę w trzech partiach do masy jajecznej  za każdym razem mieszając szpatułką 
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia Wykładamy ciasto i wyrównujemy .wkładamy do piekarnika na środkowym poziomie i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt od razu wyjąć z piekarnika ustawić na metalowej kratce ,a po 10 minutach do góry dnem kładąc na desce do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia i tak pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Krem i konfitura


  • W rondelku rozpuszczamy dżem malinowy a gdy będzie płynny dodajemy mrożone maliny i razem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , gdy będzie w połowie ubita dodawać łyżka po łyżce  ser mascarpone i razem ubijać na krem
  • Biszkopt kroimy na trzy równe blaty np.nożem do chleba 
  • Dolny blat wkładamy do tortownicy i nasączamy sokiem z pomarańczy następnie smarujemy przygotowaną konfiturą ,na konfiturę wykładamy 1/4 kremu i opcjonalnie 1/3 świeżych malin.powtarzamy czynność i przykrywamy trzecim blatem ,który nasączamy sokiem i wykładamy tylko śmietanę wyrównujemy kremem również smarujemy boki tortu okładamy poszatkowanymi pistacjami. Tort chłodzimy w lodówce







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz