Aber Tedo to dobre gotowanie moja pasja dzięki której mogę wyrażać emocję, fascynację zwiedzać i poznawać kulturę całego świata.
Kiedyś marzyłam o podróżach , dziś podróżuję przez kuchnię i zapraszam na te wycieczki wszystkich ceniących smak kuchennej przygody
Te Tort pierwszy raz przygotowałam czwarte urodziny mojej córki która od zawsze uwielbia maliny, a na widok pistacji oczy jej się błyszczą
Podstawowy przepis znalazłam na popularnym blogu kulinarnym Kwestia Smaku ja wprowadziłam troszkę modyfikacji do przepisu ale jestem bliska oryginałowi Tort najlepiej smakuje na następny dzień
Polecam !!!
Składniki
Biszkopt
na yortownice o średnicy 28 cm
7 jajek (dobrej jakości w temperaturze pokojowej)
1 szkl. mąki pszennej tortowej
1/3 mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka dobrego czerwonego barwnika spożywczego w żelu
Konfitura
300g mrożonych malin
3 łyżki dżemu malinowego
Krem
250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/3 soku pomarańczowego
250 g solonych pistacji obranych i poszatkowanych
100 g makin
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy 180 stopni C na funkcji góra dół/Żółtka oddzielamy od białek/
Białka ubijamy aż dobrze się spienią ,w połowie ubijania po około 4 minutach stopniowo dodajemy cukier ubijając białka na najwyższych obrotach aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca
Do piany dodajemy po jednym żółtku za każdym razem krótko miksując do połączenia na końcu dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy aż równo zabarwi naszą masę jajeczną
Makę tortową i ziemniaczaną przesiać i wymieszać .Wsypać mąkę w trzech partiach do masy jajecznej za każdym razem mieszając szpatułką
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia Wykładamy ciasto i wyrównujemy .wkładamy do piekarnika na środkowym poziomie i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt od razu wyjąć z piekarnika ustawić na metalowej kratce ,a po 10 minutach do góry dnem kładąc na desce do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia i tak pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Krem i konfitura
W rondelku rozpuszczamy dżem malinowy a gdy będzie płynny dodajemy mrożone maliny i razem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , gdy będzie w połowie ubita dodawać łyżka po łyżce ser mascarpone i razem ubijać na krem
Biszkopt kroimy na trzy równe blaty np.nożem do chleba
Dolny blat wkładamy do tortownicy i nasączamy sokiem z pomarańczy następnie smarujemy przygotowaną konfiturą ,na konfiturę wykładamy 1/4 kremu i opcjonalnie 1/3 świeżych malin.powtarzamy czynność i przykrywamy trzecim blatem ,który nasączamy sokiem i wykładamy tylko śmietanę wyrównujemy kremem również smarujemy boki tortu okładamy poszatkowanymi pistacjami. Tort chłodzimy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz