Szpinak ze śmietaną a la Jamie Olivier
W dziś podaję przepis na pyszny szpinak przepis pochodzi z książki Jamie Olivier "30 minut w kuchni " którą serdecznie polecam Ja lekko zmodyfikowałam przepis i tu podaje moją wersję
Składanki:
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy zatar lub suszony tymianek
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 400 g młodego szpinaku
- 100 ml kwaśnej śmietany 12%
- 25 g parmezanu
Przygotowanie:
- Drobno posiekaj szalotkę, przeciśnij przez praskę czosnek Do rondla wlej oliwę i wrzuć cebulkę, czosnek i dodaj trochę wrzątku dopraw zatarem i gałką muszkatołową oraz masło wszystko mieszaj od czasu do czasu dusząc przez 3 minuty
- Do garnka wrzuć szpinak partiami czekaj aż zwiotczeje często mieszając aby nic nie przywarło
- Dodaj śmietanę dobrze mieszając całość zmniejsz ogień i dodaj parmezan dobrze wymieszaj i szpinak jest gotowy go podania
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz