Składniki:
- 1 średnia cukinia (400g)
- 1 duży por
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- serek typu "Kiri" opcjonalnie serek topiony
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki ras el hanout
- sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Por kroję na cienkie plasterki,cukinię obieram ze skórki i również kroję na cienkie półksiężyce.
- Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła,wrzucamy por i smażymy na małym ogniu 2 -3 minuty, prusząc sporą ilością gałki muszkatałowej
- Gdy por jest już przesmażony dodajemy cukinie i pozostałą oliwę i razem smażymy mieszając cukinię z porem, dodając 1/2 łyżeczki curry oraz odrobinę soli. Cukinia powinna lekko zmięknąć.
- Do gorących warzyw dodajemy serek i rozpuszczamy go około 1 min.następnie wlewamy śmietankę mi doprawiamy przyprawą ras el hanout.Wszystko mieszamy na małym ogniu przez około 2 min
Polecam!!!
Smacznego!!!
Pasta with cream sauce
Favorite quick sauce which perfectly fits the type pene pasta or tagliatelle
Ingredients:
1 medium zucchini (400g)1 large leek
1 cup sour cream 12%
1-2 cheese like "Kiri" optional cheese melted in a cube
4 tablespoons oil
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon grated nutmeg
1/2 teaspoon curry powder
1/4 tsp ras el hanout
salt and pepper to taste
Preparation:
- Leek slicing into thin slices, zucchini pick the skins and also slicing into thin crescents.
- Then, deep frying pan Warm up tablespoon of oil and a tablespoon of butter, throw leek and fry over low heat 2 to 3 minutes, prusząc a large amount of nutmeg
- When the leek is overdone, add zucchini and remaining olive oil and zucchini mixing fry together with leek, adding 1/2 teaspoon of curry powder and a little salt. Zucchini should just soften.
- For those hot vegetables, add cheese and dissolve it about 1 minute. then pour in the cream, season with me el hanout spice races. All stir over low heat for about 2 minutes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz