wtorek, 18 listopada 2014

Makaron z kremowym sosem//Pasta with cream sauce

Ulubiony szybki sos do którego idealnie pasuje makaron typu pene lub tagliatelle


Składniki:

  • 1 średnia cukinia (400g)
  • 1 duży por
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
  • serek typu "Kiri" opcjonalnie serek topiony
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki ras el hanout
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:


  • Por kroję na cienkie plasterki,cukinię obieram ze skórki i również kroję na cienkie półksiężyce.
  • Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła,wrzucamy por i smażymy na małym ogniu 2 -3 minuty, prusząc sporą ilością gałki muszkatałowej
  • Gdy por jest już przesmażony dodajemy cukinie i pozostałą oliwę i razem smażymy mieszając cukinię z porem, dodając 1/2 łyżeczki curry oraz odrobinę soli. Cukinia powinna lekko zmięknąć.
  • Do gorących warzyw dodajemy serek i rozpuszczamy go około 1 min.następnie wlewamy śmietankę mi doprawiamy przyprawą ras el hanout.Wszystko mieszamy na małym ogniu przez około 2 min 
Sos jest gotowy ,ja podałam z makaronem typu tagliatelle barwione morwą,wspaniałe bardzo sycące danie

Polecam!!!

Smacznego!!!

Pasta with cream sauce

Favorite quick sauce which perfectly fits the type pene pasta or tagliatelle

 
Ingredients:

1 medium zucchini (400g)
1 large leek
1 cup sour cream 12%
1-2 cheese like "Kiri" optional cheese melted in a cube
4 tablespoons oil
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon grated nutmeg
1/2 teaspoon curry powder
1/4 tsp ras el hanout
salt and pepper to taste

Preparation:



  • Leek slicing into thin slices, zucchini pick the skins and also slicing into thin crescents.
  • Then, deep frying pan Warm up tablespoon of oil and a tablespoon of butter, throw leek and fry over low heat 2 to 3 minutes, prusząc a large amount of nutmeg
  • When the leek is overdone, add zucchini and remaining olive oil and zucchini mixing fry together with leek, adding 1/2 teaspoon of curry powder and a little salt. Zucchini should just soften.
  • For those hot vegetables, add cheese and dissolve it about 1 minute. then pour in the cream, season with me el hanout spice races. All stir over low heat for about 2 minutes   
The sauce is ready, I gave the type of tagliatelle pasta dyed mulberry, great very filling dish

Try it!!!

bon appetit!!!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz