sobota, 15 listopada 2014

Romans maku z limonką//Romance poppy with lime

Romans maku z limonką to fantastyczne maślane ciasteczka przyprawione cynamonem i tym romantycznym tytułowym duetem.

 Składniki:

  • 200g masła posiekanego
  • 2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka maku
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • kilka daktyli pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

  • Masło, cukier puder, cynamon oraz startą skórkę z limonki dokładnie wymieszaj (możesz posłużyć się mikserem). Następnie dodaj mąkę w dwóch częściach ,mak i sok z limonki dobrze wymieszaj.
  • Podziel ciasto na dwie części na oproszonej mąką stolnicy z każdej połowy uformuj wałek długości ok.. 20 cm. Zwiń wałki ciasta w folię plastikową (lub aluminiową)i włóż do lodówki
  • Gdy ciasto stwardnieje, pokrój na  ok. 0,8 cm plasterki
  • Rozmieść ciastka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia,zachowując 2 cm odstępy (ciastka zwiększą objętość podczas pieczenia)W środek każdego krążka wciśnij kawałek daktyla.
  • Piecz 15 min w średnio nagrzanym piekarniku.Odstaw na 5 min. zdejmij z blachy i pozostaw do wystygnięcia

 

Uwaga ciasteczka uzależniają 

Udanych wypieków i smacznego!!!

 

 

 Romance poppy with lime

Romance poppy with lime is a fantastic butter cookies flavored with cinnamon and the romantic title duo.

 Ingredients:

  • 200g unsalted butter, chopped
  • 2 teaspoons grated lime peel
  • 1/2 cup powdered sugar   
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 2 teaspoons lime juice
  • 1 tablespoon poppy
  • 1 and 1/4 cups of flour
  • a few dates sliced


      Preparation:

  • Butter, powdered sugar, cinnamon and lime and grated rind mix thoroughly (you can use a mixer). Then add the flour in two parts, poppy seeds and lime juice mix well.
  • Divide the dough into two parts on a lightly floured pastry board of each half of the shape into the shaft length approx. 20 cm. Collapse rolls of dough in plastic foil (or aluminum), and place in the fridge
  • When the dough has hardened, cut into approx. 0.8 cm slices
  • Arrange the cookies on a baking tray covered with baking paper, keeping 2 cm intervals (cookies will increase the volume during baking) In the center of each disc, press a piece of a date.
  •    Bake 15 minutes in the preheated oven on average.Let stand for 5 minutes, remove from the sheet and leave to cool

   Note cookies addicted :)
Happy baking and tasty !!!


 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz