To potrawa której prostota zachwyca wielu naszych gości, a że jest to bezmięsne danie większość już próbowała i wspomina kulinarne dzieło mojego męża z wielkim smakiem...Mąż nie pozwolił nazwać dania swoim imieniem , choć pod tą nazwą lokalnie występuje i jest rozpoznawane Dziś zdradzam jego "sekret"
Składniki:
- Fasola Piękny Jaś lub inna duża fasola około 250 g namoczona
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 duże cebule
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego ( u mnie słonecznikowy)
- 3 łyżki przyprawy "Maggi"
- łyżka curry powder
- spora szczypta chili w proszku
- sól
Przygotowanie:
- Fasolę gotujemy do miękkości w wodzie z odrobiną soli i przyprawą Maggi , po ugotowaniu zostawiamy część wody tak, aby nie do kończa przykrywała fasolę
- Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidory parzymy obieramy ze skórki następnie kroimy w kostkę
- W drugim garnku rozgrzewamy olej z odrobina soli do niego wrzucamy cebulkę , a gdy się zeszkli dodajemy pomidory. Nieustannie mieszając , na dość dużym ogniu ,wyrabiamy i "suszymy" pastę pomidorową,musimy dość mocno pozwolić odparować wodzie z warzyw.Pod koniec dodajemy curry oraz chili i jeszcze raz dokładnie mieszamy
- Do sosu dodajemy fasolę i podgrzewamy razem.Danie podajemy z ryżem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz