piątek, 19 czerwca 2015

daily East African beans

To potrawa której prostota zachwyca wielu naszych gości, a że jest to bezmięsne danie większość już próbowała i wspomina kulinarne dzieło mojego męża z wielkim smakiem...Mąż nie pozwolił nazwać dania swoim imieniem , choć pod tą nazwą lokalnie występuje i jest rozpoznawane Dziś zdradzam jego "sekret"

Składniki:

  • Fasola Piękny Jaś lub inna duża fasola około 250 g namoczona 
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego ( u mnie słonecznikowy)
  • 3 łyżki przyprawy "Maggi"
  • łyżka curry powder
  • spora szczypta chili w proszku
  • sól

Przygotowanie:

  • Fasolę gotujemy do miękkości w wodzie z odrobiną soli i przyprawą Maggi , po ugotowaniu zostawiamy część wody tak, aby nie do kończa przykrywała fasolę
  • Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidory parzymy obieramy ze skórki następnie kroimy w kostkę
  • W drugim garnku rozgrzewamy olej z odrobina soli  do niego wrzucamy cebulkę , a gdy się zeszkli dodajemy pomidory. Nieustannie mieszając , na dość dużym ogniu ,wyrabiamy i "suszymy" pastę pomidorową,musimy dość mocno pozwolić odparować wodzie z warzyw.Pod koniec dodajemy curry oraz chili i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Do sosu dodajemy fasolę i podgrzewamy razem.Danie podajemy z ryżem .

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz