Orzeźwiające, lekko kwaskowe z
wyczuwalna waniliową nutą . świetnie sprawdzą się jako jeden letnich
deserów, który łatwi zabrać ze sobą na piknik nad jeziorem. Polecam :)
Jest
to moja wersja przepisu pochodzącego z pewnego pudełka jakie podarowała
nam mi i mojej córeczce nasza przyjaciółka. dzięki temu AberTedo będzie
jeszcze słodsze
Dziękujemy!!!
Składniki:
- 350 g rabarbaru
- 500g twarogu (najlepiej tłustego)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 7 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem malinowy
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy,osuszamy i obieramy a następnie kroimy na cienkie plasterki
- foremki do muffinek smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną - ja użyłam masła w spraju i posypałam dokładnie papierowe papiloty kaszą manną .
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C
- Żółtka oddzielamy od białek,Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i wkładamy do lodówki
- Żółtka ucieramy z 3 łyżkami wody i cukrem na jasny krem do którego dodajemy cukier wanilinowy i aromat ,mieszamy i dodajemy budyń,proszek do pieczenia,ser ucieramy razem i dodajemy rabarbar dokładnie mieszając.Ciasto delikatnie mieszamy z pianą z białek
- Ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek i pieczemy przez około 35 minut,Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy je na około 20 minut
- Dżem malinowy podgrzewamy w rondelku i zdobimy nasze muffinki Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz