Kasze naturalne , wartościowe, łatwo dostępne i co ważne na każdą kieszeń, w kuchni AberTedo są ważnym składnikem dań na ciepło jak i sałatek oraz rozmaitych przystawek
Dziś przedstawiam przepis na kotleciki z kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) taki polski falafel spokojnie może wystąpić w podobnej roli jako element sałatki lub wartościowy składnik tortilli,pity lub czegoś kebabopodobnego :)
Życzę fantastycznego dnia i zachęcam do gotowania
oto przepis
Składniki:
- 1 filiżanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju(u mnie słonecznikowy)
- 1/2 pęczka natki piertuszki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- Przyprawy: sól,papryka słodka,kumin,pieprz czarny
Przygotowanie:
- Kaszę płuczemy i wrucamy do podwojonej ilości posolonej gorącej wody i gotujemy ją aż do wchłonięcia wody.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę , wyciskamy czosnek i podsmażamy na patelni, Natkę piertuszki kroimy drobno
- Do kaszy dodajemy cebulkę z czosnkiem, natkę pietruszki oraz mąkę kukurydzianą całość przyprawiamy papryką i kuminem oraz pieprzem i ewentualnie dosalamy,mieszamy dokładnie składniki "ciasta" powinny być leppkie , gdyby tak nie było dodajemy odrobinkę ciepłej wody.
- Formujemy niewielkie kuleczki i smarzymy na oleju na rumiany kolor około 5 minut na małym "płomieniu"
Kaszę trzeba jeść w każdej postaci :) Ta mi się podoba.
OdpowiedzUsuń