środa, 17 czerwca 2015

Kotleciki z kaszy ulubione :)

Kasze naturalne , wartościowe, łatwo dostępne i co ważne na każdą kieszeń, w kuchni AberTedo są ważnym składnikem dań na ciepło jak i sałatek oraz rozmaitych przystawek
Dziś przedstawiam przepis na kotleciki z kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) taki polski falafel spokojnie może wystąpić w podobnej roli jako element sałatki lub wartościowy składnik tortilli,pity lub czegoś kebabopodobnego :)
Życzę fantastycznego dnia i zachęcam do gotowania 
oto przepis

Składniki:

  • 1 filiżanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju(u mnie słonecznikowy)
  • 1/2 pęczka natki piertuszki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • Przyprawy: sól,papryka słodka,kumin,pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Kaszę płuczemy i wrucamy do podwojonej ilości posolonej gorącej wody i gotujemy ją aż do wchłonięcia wody.
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę , wyciskamy czosnek i podsmażamy na patelni,  Natkę piertuszki kroimy drobno
  • Do kaszy dodajemy cebulkę z czosnkiem, natkę pietruszki oraz mąkę kukurydzianą całość przyprawiamy papryką i kuminem oraz pieprzem i ewentualnie dosalamy,mieszamy dokładnie składniki "ciasta" powinny być leppkie , gdyby tak nie było dodajemy odrobinkę ciepłej wody.
  • Formujemy niewielkie kuleczki i smarzymy na oleju na rumiany kolor około 5 minut na małym "płomieniu"

Smacznego !!!


1 komentarz: