czwartek, 25 czerwca 2015

Owsiane muffiny śniadaniowe

Smaczne i łatwe w wykonaniu muffiny owiane świetnie sprawdzą się  jako słodkie śniadanie lub coś wartościowego na wycieczkę rowerową
Polecam spróbować - jest szansa że będą to wasze ulubione muffiny

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek (warto namoczyć, choć nie jest to konieczne)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • masło do foremek

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do około 180 °C ,formy smarujemy masłem, ja użyłam masła w spray'u którym spryskałam papierowe papiloty muffinek
  • Suche składniki łączymy i mieszamy podobnie postępujemy z mokrymi składnikami
  • Łączymy suche składniki z mokrymi dodajemy bakalie i wyrabiamy szybko ciasto ,nie przejmując się grudkami
  • Wkładamy ciasto do 2/3 wysokości naszych  foremek (wgłąbień w blaszce ) i pieczeny przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmujemy z poekarnika i trzymamy w formie jeszcze przez 5 minutnastępnie wyjmujemy i studzimy








Smacznego!!! 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz