czwartek, 25 czerwca 2015

DaktyLove

Chyba przez początek Ramadanu ,naszedł mnie smak na daktyle które kojarzą mi się z radosną atmosferą spokoju i oczekiwania pierwszego słodkiego posiłku jaką doznają moi muzułmańscy przyjaciele.Mam wiele sentymentów związanych z kuchnią "arabską" a o czym się nie wspomina ze smakiem jak o ramadanowych przysmakach... i gdzieś w sercu zagrało na DaktyLove  ciasto
Proste w wykonaniu i bardzo smaczne Polecam

Składniki :

  • 250 g suszonych daktyli bez pestek, grubo posiekanych
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowym
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 75 ml mleka

Przygotowanie:

  • Daktyle wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez ok 10 min pod przykryciem, tak żeby woda nie wyparowała. Pod koniec gotowania dodajemy do gotujących się daktyli sodę, mieszamy, przykrywamy, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia pozostawiając mieszankę pod przykryciem   
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (najlepiej na opcję od góry i od dołu,) Formę do pieczenia natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia 
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy następnie masło, ekstrakt waniliowy, jajka i wlewamy mleko wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy 
  •  Do tak przygotowanej masy dorzucamy ugotowane daktyle i wlewamy wodę,  w której się gotowały , mieszamy do połączenia składników 
  • Masę przekładamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię, a następnie wstawiamy blachę z ciastem do piekarnika, na środkową półkę i pieczemy przez 20-25 minut
  •  Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia ,wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą chałwową i udekorować orzechami... 
    u mnie tym razem bez dodatków

Smacznego :-)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz