Proste w wykonaniu i bardzo smaczne Polecam
Składniki :
- 250 g suszonych daktyli bez pestek, grubo posiekanych
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 190 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 75 ml mleka
Przygotowanie:
- Daktyle wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez ok 10 min pod przykryciem, tak żeby woda nie wyparowała. Pod koniec gotowania dodajemy do gotujących się daktyli sodę, mieszamy, przykrywamy, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia pozostawiając mieszankę pod przykryciem
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (najlepiej na opcję od góry i od dołu,) Formę do pieczenia natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy następnie masło, ekstrakt waniliowy, jajka i wlewamy mleko wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy
- Do tak przygotowanej masy dorzucamy ugotowane daktyle i wlewamy wodę, w której się gotowały , mieszamy do połączenia składników
- Masę przekładamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię, a następnie wstawiamy blachę z ciastem do piekarnika, na środkową półkę i pieczemy przez 20-25 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia ,wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą chałwową i udekorować orzechami...
u mnie tym razem bez dodatków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz