Te włoskie pierożki są wspaniałym zapasem na czarną godzinę -szybko można wyczarować z nich pyszne główne danie ,czy też szybką efektowną sałatkę
Tradycyjnie pierożki te podaje się z sosem pomidorowym i parmezanem
Ja podaje tu sposób z kuchni AberTedo
Składniki:
- 2-3 szklanki ugotowanych tortellini z nadzieniem grzybowym
- 2 łyżki śmietany
- 1 średnia cukinia
- 4 rzodkiewki
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- oliwa do smażenia
- szczypior cebulki dymni oraz natka pietruszki
Przygotowanie:
- Tortellini mieszamy z dwiema łyskami kwaśnej śmietany 12%
- Cukinię myjemy i obieramy (jeśli jest młoda nie musimy obierać) i kroimy w cienkie plasterki , rzodkiewkę również myjemy i kroimy,szczypior i natkę siekamy drobnko
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cukinię podsmażamy dodając sos sojowy i oregano,następnie dodajemy oliwki i rzodkiewkę mieszamy i dusimy razem 2 minuty
- Do warzyw dodajemy pierożki ,mieszamy i doprawiamy papryką i chili dusimy około 2 minut
- Podajemy ciepłe posypane dużą ilością zieleniny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz