środa, 17 czerwca 2015

Grzybowe tortellini z cukinią i rzodkiewką

Te włoskie pierożki są wspaniałym zapasem na czarną godzinę -szybko można wyczarować z nich pyszne główne danie ,czy też szybką efektowną sałatkę
Tradycyjnie pierożki te podaje się z sosem pomidorowym i parmezanem
Ja podaje tu sposób z kuchni AberTedo

Składniki:

  • 2-3 szklanki ugotowanych tortellini z nadzieniem grzybowym
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 średnia cukinia
  • 4 rzodkiewki 
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • oliwa do smażenia 
  • szczypior cebulki dymni oraz natka pietruszki

Przygotowanie:

 

  • Tortellini mieszamy z dwiema łyskami kwaśnej śmietany 12%
  • Cukinię  myjemy i obieramy (jeśli jest młoda nie musimy obierać) i kroimy w cienkie plasterki , rzodkiewkę również myjemy i kroimy,szczypior i natkę siekamy drobnko
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cukinię podsmażamy dodając sos sojowy i oregano,następnie dodajemy oliwki i rzodkiewkę mieszamy i dusimy razem 2 minuty
  • Do warzyw dodajemy pierożki ,mieszamy i doprawiamy papryką i chili dusimy około 2 minut
  • Podajemy ciepłe posypane dużą ilością zieleniny 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz