wtorek, 10 marca 2015

Klasyka- piersi kurczaka w sosie koperkowym

Smak z dzieciństwa, szybkie, łatwe, smaczne danie obiadowe

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju 
  • pęczek świeżego koperku 
  • 200 ml śmietany kwaśnej 12% lub 18%
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1l gorącej wody
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę solimy i smażymy  wszystkich stron tak aby uzyskał złotawy kolor.
  • Następnie zalewamy gorącą wodą i dusimy około 15 min. Koperek myjemy i siekamy.W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z woda i odrobiną soli.
  • Zawiesinę mąki z wodą dodajemy do kurczaka wlewając ją przez sitko tak aby uniknąć grudek i dokładnie mieszamy pozostawiając do zagotowania,
  • Dodajemy śmietankę i koperek oraz pieprz do smaku i sos jest gotowy.

Ja podaję z ulubionym ryżem lub kaszą jęczmienną

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz