Wspaniały aksamitny krem z soczewicy prosty w przyrządzeniu. Jest to zupa którą przyrządzimy w około 30 minut ma wspaniały smak i jest bardzo sycąca.
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 200-250 ml pasaty pomidorowej lub pomidory w puszce
- 1 średnia cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta chili
- 700 ml bulionu warzywnego
- sól
- 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
- Cebulkę kroimy w kostkę,ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę
- do garnka wlewamy oliwę(ja użyłam olej kokosowy) i na niej dodajemy szczyptę soli i wrzucamy naszą cebulkę smażymy około 3 minut następnie dodajemy kurkumę i kumin
- Wszystko mieszamy razem i dodajemy ziemniaki,smażymy mieszając przez około 5 minut
- Dodajemy soczewicę i bulion oraz pomidory i gotujemy wszystko około 15 minut
- Zupę doprawiamy chili i blender-ujemy na gładki krem Gotowę :)
pożywna i jaka piękna, gładka konsystencja!
OdpowiedzUsuń