Smak z dzieciństwa, szybkie, łatwe, smaczne danie obiadowe
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- pęczek świeżego koperku
- 200 ml śmietany kwaśnej 12% lub 18%
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1l gorącej wody
- 1/2 szkl. zimnej wody
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę solimy i smażymy wszystkich stron tak aby uzyskał złotawy kolor.
- Następnie zalewamy gorącą wodą i dusimy około 15 min. Koperek myjemy i siekamy.W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z woda i odrobiną soli.
- Zawiesinę mąki z wodą dodajemy do kurczaka wlewając ją przez sitko tak aby uniknąć grudek i dokładnie mieszamy pozostawiając do zagotowania,
- Dodajemy śmietankę i koperek oraz pieprz do smaku i sos jest gotowy.
Ja podaję z ulubionym ryżem lub kaszą jęczmienną
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz