czwartek, 19 marca 2015

Karkówka z karotką- sos orzechowy

Doskonały przepis na karkówkę lub inne czerwone mieso,
Potrawa jest mocno inspirowana kuchnią afrykańską
Udanego gotowania :)



Składniki :

  • Karkówka,wołowina cielęcina lub jagniecina 500-700g
  • 2 średnie cebule poszatkowane w kostkę
  •  sos sojowy  3 łyżki
  • marchewka 4 sztuki (może być mrożona )
  • masło orzechowe 2 -3 łyżki
  • przyprawy: chili, curry,pieprz cytrynowy,kumin,, raz el hanout,sól
  • olej lub oliwa (polecam olej kokosowy) 2-3 łyżki
  • wrzątek ok 500 ml lub bulion
  • sól



Przygotowanie


  • Mięso tniemy na paseczki posypujemy pieprzem oraz kuminem oraz ras el hanout i zalewamy sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na minimum 40 min.( Pomijamy ten krok w przypadku mięsa wołowego- wtedy dodajemy sos sojowy razem z wrzątkiem)
  • Marchewkę kroimy w kosteczkę obficie posypujemy przyprawą curry
  • Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy mięso na małym ogniu dając mu czas tak aby wytworzył się sos.następnie dodajemy cebulkę i razem smażymy aż cebulka połączy się z sosem kolejnym składnikiem jest marchewka z curry wszystko razem przesmażamy i dusimy ok 15 minut pod przykryciem
  • Wlewamy bulion i dusimy mięso z karotką przez kolejne 15-20 minut mieszając od czasu do czasu, gdy sos odrobinę się zredukuje dodajemy masło orzechowe oraz chilii mieszamy dokładnie aby połączyć je z sosem Dusimy razem na zredukowanym ogniu ok 10 minut
  • Sos jest gotowy -ja podałam z ryżem i świeżą sałatą

świetnie też skomponuje się z "szagówkami" bub kluskami śląskimi

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz