Zupa krem to fajnie rozwiązanie na sycący obiad
Podaję przepis na nasz ulubiony krem z brokułów z chipsem bekonowym
Przepis znalazłam w "Nowe Moje Smaki Życia" 10/2014
Składniki:
1 brokuł2-3 ziemniaki ( w przepisie 200g)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oleju
1,2l bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g kwaśna śmietana 12% ( w przepisie proponują 18%)
100 g boczku wędzonego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż około 5 minut.
- Dodaj brokuł wsyp 1/2 łyżeczki cukru i posól,Gotuj na średnim ogniu około 30 minut.
- Plasterki boczku posyp cukrem, podpiecz w temperaturze około 180 °C aż się zarumieni.
- Do zupy dodaj śmietanę w blenderem doprowadź do kremowej konsystencji następnie podgrzej.
- Podawaj z boczkiem oprószoną czarnym pieprzem.Opcjonalnie można uprażyć płatki migdałów posypane solą w wersji bezmięsnej.
Udanego gotowania i Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz