Prosty ekonomiczny przepis na babkę, ja spróbowałam u mojej cioci i wprowadziłam na naszego domowe deserowego menu Polecam
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego (waniliowego)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy razem z cukrem i majonezem na gładką pulchną masę.
- Do may dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem di pieczenia oraz aromat- ja dałam aromat śmietankowy i waniliowy-połączyć składniki
- Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
- Łączymy pianę z białek z ciastem delikatnie mieszając.Ciasto wlewamy do formy
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze około 180°C i pieczemy przez 30-40 minut.
- Babkę po wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem, lukrem W moim przypadku był to lukier z wodą z kwiatów pomarańczy.
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń