piątek, 6 marca 2015

Gulasz z tymiankiem

 To ulubiona potrawa mojego męża :)


Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej bez kości lub szynki
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych (mogą być również pomidory świeże bez skórki)
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • tymianek świeży lub suszony
  •  pieprz cytrynowy
  • kumin 
  • 1 ząbek czosnku
  • chili (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

 

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę,następnie przyprawiamy sosem  sojowym i marynujemy
  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do marynowanego mięsa wszystko przyprawiamy sporą ilością tymianku oraz szczyptą pieprzy cytrynowego oraz kuminem; wszystko mieszamy razem.
  • Odstawiamy do lodówki na min,15 minut
  • Przegotowujemy worek do pieczenia wypełniamy go mięsem oraz pomidorami zamykamy torebkę ,umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika 
  • Pieczemy całość około 1h w średniej temperaturze

Świetnie smakuję serwowane z ryżem gotowanym na sypko

 Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz