Składniki:
- 500g łopatki wieprzowej bez kości lub szynki
- 1 puszka pomidorów pokrojonych (mogą być również pomidory świeże bez skórki)
- 2 cebule
- 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- tymianek świeży lub suszony
- pieprz cytrynowy
- kumin
- 1 ząbek czosnku
- chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę,następnie przyprawiamy sosem sojowym i marynujemy
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do marynowanego mięsa wszystko przyprawiamy sporą ilością tymianku oraz szczyptą pieprzy cytrynowego oraz kuminem; wszystko mieszamy razem.
- Odstawiamy do lodówki na min,15 minut
- Przegotowujemy worek do pieczenia wypełniamy go mięsem oraz pomidorami zamykamy torebkę ,umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy całość około 1h w średniej temperaturze
Świetnie smakuję serwowane z ryżem gotowanym na sypko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz