W krajach arabskich zupę, która jest sycącym ,często wieloskładnikowym daniem, podaje się z chlebem -podobnym do popularnego- typu pita co sprawia ze są one smaczniejsze i bardziej kaloryczne- dziś podaję przepis na jedna z nich
Pyszna sycąca zupa -warto spróbować
Na podstawie przepisu Katarzyny Pospieszyńskaej
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy lub żółtego grochu
- 500g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- sól
- przyprawa chili lub ostra papryka
Przygotowanie:
- Soczewicę przebrać, wypłukać i zalać wodą odstawić na noc,odcedzić.
- Wsypać do dużego garnka soczewicę i zalać 7 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez około godzinę
- Szpinak przebrać odciąć łodyżki, kilka razy dokładnie wypłukać i odsączyć wodę oraz pokroić w paski- mrożony szpinak dokładnie rozmarzamy
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Do cebulki dodajemy szpinak mieszamy oraz redukujemy płamień i dusimy razem przez około 5 minut.pod przykryciem
- Szpinak przelewamy do garnka z soczewicą dodajemy pastę pomidorową rozmącona z zupą ,przyprawiamy solą i chili mieszamy i gotujemy razem przez 3-5 minut
- Gdyby zupa była za gęsta przed przyprawieniem dodajemy trochę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz