środa, 18 marca 2015

Zupa "Adas bi hamud"

W krajach arabskich zupę, która jest sycącym ,często wieloskładnikowym daniem, podaje się z chlebem -podobnym do popularnego- typu pita co sprawia ze są one smaczniejsze i bardziej kaloryczne- dziś podaję przepis na jedna z nich
Pyszna sycąca zupa -warto spróbować 


Na podstawie przepisu Katarzyny Pospieszyńskaej

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy lub żółtego grochu 
  • 500g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • sól
  • przyprawa chili lub ostra papryka

 

Przygotowanie:

  • Soczewicę przebrać, wypłukać i zalać wodą odstawić na noc,odcedzić.
  • Wsypać do dużego garnka soczewicę i zalać 7 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez około godzinę
  • Szpinak przebrać odciąć łodyżki, kilka razy dokładnie wypłukać i odsączyć wodę oraz pokroić w paski- mrożony szpinak dokładnie rozmarzamy
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Do cebulki dodajemy szpinak mieszamy oraz redukujemy płamień i dusimy razem przez około 5 minut.pod przykryciem
  • Szpinak przelewamy do garnka z soczewicą dodajemy pastę pomidorową rozmącona z zupą ,przyprawiamy solą i chili mieszamy i gotujemy razem przez 3-5 minut
  • Gdyby zupa była za gęsta przed przyprawieniem dodajemy trochę wody.

Smacznego!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz