Danie główne bardzo delikatna potrawa dzięki odrobinie pieprzu marynowanego zyskuje niepowtarzalny aromat.
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyzki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka marynowanego pieprzy
- 1 łyżka oliwek + 2 łyżki zalewy
- 1l wrządku
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól, pieprz, kumin do smaku
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w plasterki szerokości 1,5 cm, mięso solimy i pieprzymy.Cebulę kroimy w piórka
- Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło i smażymy mięso aż się zarumieni, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy dalej.Należy smażyć na małym ogniu tak aby nie spalić masła
- Do smażącego się mięsa wrzucamy cebulkę i dokładnie mieszamy , dlalej smażąc około 3-5 min aż cebulka zmięknie
- Całość zalewamy wrzątnikiem,solimy i mieszamy następnie dusimy około 3 minut dodajemy pieprz marynowany oraz pokrojone oliwki i zalewę
- Mąkę łączymy z zimną wodą mieszamy dokładnie i wlewamy przez sitko do sosu równocześnie mieszają zagotowujemy razem i sos jest gotowy :)
Ja serwowałam Polędwiczki z kaszą gryczaną i buraczkami marynowanymi. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz