poniedziałek, 23 marca 2015

Polędwiczki w towarzystwie marynowanego pieprzu

Danie główne bardzo delikatna potrawa dzięki odrobinie pieprzu marynowanego zyskuje niepowtarzalny aromat. 

 Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka marynowanego pieprzy
  • 1 łyżka oliwek + 2 łyżki zalewy 
  • 1l wrządku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól, pieprz, kumin do smaku



Przygotowanie:

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w plasterki szerokości 1,5 cm, mięso solimy i pieprzymy.Cebulę kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło i smażymy mięso aż się zarumieni, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy dalej.Należy smażyć na małym ogniu tak aby nie spalić masła
  • Do smażącego się mięsa wrzucamy cebulkę i dokładnie mieszamy , dlalej smażąc około 3-5 min aż cebulka zmięknie
  • Całość zalewamy wrzątnikiem,solimy  i mieszamy następnie dusimy około 3 minut dodajemy pieprz marynowany oraz pokrojone oliwki i zalewę 
  • Mąkę łączymy z zimną wodą mieszamy dokładnie i wlewamy przez sitko do sosu równocześnie mieszają zagotowujemy razem i sos jest gotowy :)
Ja serwowałam Polędwiczki z kaszą gryczaną i buraczkami marynowanymi. Polecam :)

 

 Smacznego!!!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz