poniedziałek, 16 marca 2015

Tete de Negre -algierskie trufle

Uwielbiam robić trufle zwłaszcza ze w dzisiejszych czasach można kupić w zasadzie wszystko poza czasem i sercem jakie wkładam w robienie takich osobistych smakołyków Zaskakują prostotą i mają wspaniały smak, ja dodałam do części odrobinę aromatu pomarańczowego,warto troszkę poeksperymentować 
 Przepis pochodzi z bloga Happiness is homemade


Składniki:

  •  1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g bardzo miękkiego masła
  • czekolada (ulubiona)
  • płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji-opcjonalnie) 
  • aromat migdałowy, pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Mąkę dokładnie  mieszamy z mlekiem w proszku. 
  • Na rozgrzanej patelni smażymy(bez użycia oleju) aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. 
  • Następnie dodajemy cukier puder oraz masło do jeszcze gorącej mieszanki mąki i mleka – mieszamy bardzo dokładnie do połączenia składników, dodajemy miód i mieszamy. 
  • Z takiej mieszanki formujemy kulki dowolnej wielkości. Pozostawiamy je do wyschnięcia najlepiej przez całą noc. 
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zaschnięte trufle moczymy w czekoladzie, posypujemy pokruszonymi migdałami lub kandyzowaną skórką pomarańczową pozostawiamy do zastygnięcia.  
Smakują wybornie-świetny prezent na zbliżające się święta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz