Uwielbiam robić trufle zwłaszcza ze w dzisiejszych czasach można kupić w zasadzie wszystko poza czasem i sercem jakie wkładam w robienie takich osobistych smakołyków Zaskakują prostotą i mają wspaniały smak, ja dodałam do części odrobinę aromatu pomarańczowego,warto troszkę poeksperymentować
Przepis pochodzi z bloga Happiness is homemadeSkładniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 250 g bardzo miękkiego masła
- czekolada (ulubiona)
- płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji-opcjonalnie)
- aromat migdałowy, pomarańczowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Mąkę dokładnie mieszamy z mlekiem w proszku.
- Na rozgrzanej patelni smażymy(bez użycia oleju) aż do uzyskania brązowo-złotego koloru.
- Następnie dodajemy cukier puder oraz masło do jeszcze gorącej mieszanki mąki i mleka – mieszamy bardzo dokładnie do połączenia składników, dodajemy miód i mieszamy.
- Z takiej mieszanki formujemy kulki dowolnej wielkości. Pozostawiamy je do wyschnięcia najlepiej przez całą noc.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zaschnięte trufle moczymy w czekoladzie, posypujemy pokruszonymi migdałami lub kandyzowaną skórką pomarańczową pozostawiamy do zastygnięcia.
Smakują wybornie-świetny prezent na zbliżające się święta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz