wtorek, 10 marca 2015

Orzechowy cygan



Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki i od niej mam przepis w którym można zmieniać komponenty a zawsze wychodzi i ma inny niepowtarzalny smak.
Jest to ciasto nr 1 mojego męża pod warunkiem że zawiera masło orzechowe (choć i bez tego zajada się ze smakiem)


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczka dżemu
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2 banany
  • ulubione bakalnie około 100 g
 Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki śmietany 30% słodkiej
  • 1 łyżka masła orzechowego

 

Przygotowanie: 

Ciasto:
  • Mieszamy suche składniki
  • Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy wyrabiając ciasto
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto 
  • Pieczemy około 35 min w średnio nagrzanym piekarniku
Polewa:
  • Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodając śmietankę i masło orzechowe dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Polewą udekorować upieczone ciasto.


Życzę udanych wypieków
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz