Babka z nutellą zdecydowanie polecam fanom mlecznej czekolady Wilgotne przez dodany do niej jogurt zachwyci najwybredniejszych gości :)
Jest to przepis na dużą formę do ciasta lub dużą formę do babki
Składniki :
Ciasto:- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 6 kopiastych łyżek nutelli
- 100g mlecznej czekolady
- płatki czekoladowe
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło przekładamy do miski i ucieramy, aż zrobi się miękkie. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż masa zrobi się kremowa.
- Następnie dodajemy jajka mieszamy razem aż składniki połączą się w gładką masę
- Dodajemy nutellę, aromat i dokładnie łączymy składniki.
- Do masy dodajemy 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszamy i znów dodajemy mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
- Ciasto przekładamy do foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką lub kaszą manną). Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
- Piec przez około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto ostrożnie wyjmujemy z blaszki. Mleczną czekoladę topimy na parze i polewamy nią wierzch babki.a następnie posypujemy płatkami czekoladowymi.Gotowe :)
Robiłam babkę z masłem orzechowym i była pyszna. To ta z nutellą też musi być pyszna i pięknie pachnieć.
OdpowiedzUsuńOj , ja też uwielbiam masło orzechowe i dodaję je bardzo często do różnych dań ale babki z masłem orzechowym jeszcze nie piekłam ale na 100% spróbuję :) Pozdrawiam
Usuń