Hawajski przepis na bananowy chlebek słodki chrupiący i bardzo aromatyczny a co najlepsze można go jeść zaraz po wyciągnięciu z pieca jeszcze ciepły :)
Składniki:
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki psszennej
- 2 jajka (roztrzepane)
- 3 średnie dojrzałe banany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Masło ucieramy razem cukrem i bananami pokrojonymi w mniejsze kawałki.Dodajemy roztrzepane jajka z solą i dalej razem ucieramy, aż powstanie jednolita masa
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy mąkę do masy bananowej i mieszamy
- |Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, wyrównujemy.
- Pieczemy na złoty kolor od 1h do 1,5 h w temperaturze 150°C .Ciasto podajemy ciepłe lub po wystygnięciu świetnie sprawdza się w towarzystwie lodów na sorbetu z czarnych porzeczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz