czwartek, 7 maja 2015

Banana Bread

Hawajski przepis na bananowy chlebek słodki chrupiący i bardzo aromatyczny a co najlepsze można go jeść zaraz po wyciągnięciu z pieca jeszcze ciepły :)


Składniki:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki psszennej
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  • Masło ucieramy razem cukrem i bananami pokrojonymi w mniejsze kawałki.Dodajemy roztrzepane jajka z solą i dalej razem ucieramy, aż powstanie jednolita masa
  • Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy mąkę do masy bananowej i mieszamy 
  • |Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, wyrównujemy.
  • Pieczemy na złoty kolor od 1h do 1,5 h w temperaturze 150°C .Ciasto podajemy ciepłe lub po wystygnięciu świetnie sprawdza się w towarzystwie lodów na sorbetu z czarnych porzeczek 

Udanych wypieków i smacznego !!!


Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz