wtorek, 19 maja 2015

Szybki szpinak z pieczarką

Szpinak jedno z ulubionych warzyw  w naszym domu ,świetnie odnajduje się w koktajlach , sałatce czy daniu na ciepło  i co ważne z niego można przygotować zdrowe dani, wartościowe ekspres
 Dziś podaję przepis na takie właśnie danie
Szybki sposób na makaron



Składniki:


  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosou sojowego
  • pieprz czarny
  •  1 ząbek czosnku
  •  200 g makaron pene lub ulubiony większy makaron
  • ser typu parmezan
Sos jogurtowy:
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • łyżeczka startej mięty
  • sól

Przygotowanie :

  •  Pieczarki obieramy i  kroimy w plasterki całość skrapiamy sosem sojowym i dużą ilością pieprzu, <akaron gotujemy zgodnie z przepisem
  • Rozgrzewamy delikatnie olej i solimy wkładamy liście szpinaku i wciskamy czosnek, gdy liście zmiękną dodajemy przygotowane pieczarki dusimy razem przez około 3-5 minuty,następnie dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do jego rozpuszczenia  i pozwalamy odparować trochę potrawie
  • Do "sosu" dodajemy makaron i razem mieszamy.Danie podajemy posypane parmezanem z  posypane serem oraz z łyżką sosu jogurtowozrobionego z podanych składników

Smacznego!!!



"Czas na szpinak 5!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz