Ten sernik jest trochę pracochłonny ale spokojnie możemy go zrobić na długo przed przyjęciem bo smakuję doskonale po dłuższym czasie...24h to niezbędne minimum
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego może być z kubka
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki mleczka skondensowanego niesłodzonego
Ciasto:
- 150g masła
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki gładkiego dżemu malinowego
- płatki migdałowe opcjonalnie do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:- Mąkę wymieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy.
- Dodajemy orzechy, jajko i szybko zagniatamy ciasto (będzie dosyć lepkie).
- Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
- Następnie rozcinamy ciasto na pół tak aby mieć dwa płaty
- W garnka o nieprzywieranym dnie.umieszczamy masło pokrojone w kostkę ,ser, cukier waniliowy, cukier oraz roztrzepane jajka
- Mieszamy całość i podgrzewamy ciągle mieszając, gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w skondensowanym mleczku i dodajemy do masy i gotujemy razem 2-3 minuty.Nie przestając miesząc od dna ,co by ciasto nam nie przywarło całość powinna nam zgęstnieć.Gdyby pojawiły si grudki możemy zblęderować masę
- Na blaszce Kładziemy pierwszy blat ciasta i przykrywamy je połową masy serowej- wyrównujemy , następnie kładziemy nasz blat ciasta i resztę masy serowej i znowu wyrównujemy masę
- W rondelku na parze podgrzewamy dżem i wylewamy na ciasto ,wyrównujemy a brzegi posypujemy płatkami migdałowymi
- Ciasto po wystygnięciu umieszczamy w lodówce , ten sernik potrzebuje czasu aby nabrał pełni smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz