środa, 6 maja 2015

Sernik z malinowym lustrem

Ten sernik jest trochę pracochłonny ale spokojnie możemy go zrobić na długo przed przyjęciem bo smakuję doskonale po dłuższym czasie...24h to niezbędne minimum



Składniki:
Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego może być z kubka
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki mleczka skondensowanego niesłodzonego

Ciasto:
  • 150g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 3/4 szklanki gładkiego dżemu malinowego 
  • płatki migdałowe opcjonalnie do dekoracji

 

Przygotowanie:

Ciasto:
  •   Mąkę wymieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy.
  • Dodajemy orzechy, jajko i szybko zagniatamy ciasto (będzie dosyć lepkie).
  •  Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26cm,  wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
  • Następnie  rozcinamy ciasto na pół tak aby mieć dwa płaty
Masa serowa :
  • W garnka o nieprzywieranym dnie.umieszczamy masło pokrojone w kostkę ,ser, cukier waniliowy, cukier oraz roztrzepane jajka
  • Mieszamy całość i podgrzewamy ciągle mieszając, gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w skondensowanym mleczku i dodajemy do masy i gotujemy razem 2-3 minuty.Nie przestając miesząc od dna ,co by ciasto nam nie przywarło całość powinna nam zgęstnieć.Gdyby pojawiły si grudki możemy zblęderować masę
  • Na blaszce Kładziemy pierwszy blat ciasta i przykrywamy je połową masy serowej- wyrównujemy , następnie kładziemy nasz blat ciasta i resztę masy serowej i znowu wyrównujemy masę
Polewa:
  • W rondelku na parze podgrzewamy dżem i wylewamy na ciasto ,wyrównujemy a brzegi posypujemy płatkami migdałowymi 
  • Ciasto po wystygnięciu umieszczamy w lodówce , ten sernik potrzebuje czasu aby nabrał pełni smaku

Udanych wypieków 

Smacznego!!!

Fabryka sernika
fabryka sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz