Herbata-kamelia chińska to dziś nasz napój codzienny lecz jej aromat znajdzie miejsce również w kuchni jako przyprawa ,czy doskonale sprawdzająca się przy parowaniu warzyw czy wędzeniu mięs i ryb. Dziś gra główną rolę w pysznym cieście
Oto przepis na "Czaj-babkę"
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej dobrej herbaty
- 80 g rodzynek
- ,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub cytryny
- szczypta solu
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy lub soku z cytryny
- skórka pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
- Rodzynki opłukujemy w wodzie i wkładamy do garnuszka razem z herbatąi gotujemy przez około 5 minut odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem i żółtkami oraz skórką z cytryny.Do masy jajecznej dodajemy sól oraz partiami przesianą mąkę sodę i proszek do pieczenia
- Do masy stopniowo dodajemy herbatę a na koniec ugotowane rodzynki
- Ciasto wkładamy do formy przygotowanej wcześniej -wysmarowanej posypanej bułą tartą lub kaszą manną tłuszczem
- Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 170 -180°C.Gdy wystygnie polewamy przygotowanym z podanych składników lukrem i zdobimy skórką pomarańczową .Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz