niedziela, 10 maja 2015

Czaj-babka -ciasto herbaciane

Herbata-kamelia chińska to dziś nasz napój codzienny lecz jej aromat znajdzie miejsce również w kuchni jako przyprawa ,czy doskonale sprawdzająca się przy parowaniu warzyw czy wędzeniu mięs i ryb. Dziś gra główną rolę w pysznym cieście
Oto przepis na "Czaj-babkę"



Składniki:

 Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej dobrej herbaty
  • 80 g rodzynek
  • ,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub cytryny
  • szczypta solu
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
 Lukier:
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy lub soku z cytryny
  • skórka pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

  • Rodzynki opłukujemy w wodzie i wkładamy do garnuszka razem z herbatąi gotujemy przez około 5 minut odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem i żółtkami oraz skórką z cytryny.Do masy jajecznej dodajemy sól oraz partiami przesianą mąkę sodę i proszek do pieczenia
  • Do masy stopniowo dodajemy herbatę  a na koniec ugotowane rodzynki
  • Ciasto wkładamy do formy przygotowanej wcześniej -wysmarowanej posypanej bułą tartą lub kaszą manną tłuszczem
  • Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 170 -180°C.Gdy wystygnie polewamy przygotowanym z podanych składników lukrem i zdobimy skórką pomarańczową .Gotowe :)

Udanych wypieków i Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz