"as American as apple pie" czyli musiała pojawić się tu ta wspaniała ulubiona szarlotka prezydenta Nixona, prosta do przygotowania i bajecznie smaczna
Składniki:
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody
- 6 średnich jabłek u mnie antonówki
- 1 szklanka mąki (przesianej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 6 łyżek masła
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki
- W garnczku mieszamy 0,5 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu.Do mieszanki wlewamy wodę i dodajemy jabłka całość gotujemy 2 minuty
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
- Masło ucieramy stopniowo dodając mąkę z proszkiem i pozostały cukier oraz sól.Gdy uzyskamy gęste ciasto przekładamy je na stolnicę i formujemy okrągły placek
- Jabłka przekładamy do formy ceramicznej i przykrywamy je ciastem
- Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 35 do 40 minut aż wierzch ciasta będzie lekko rumiany
- Podawać na ciepło z lodami lub po prostu z dobrą herbatą smakuję wyśmienicie nawet jak wystygnie Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz