sobota, 23 maja 2015

Crustless apple pie

"as American as apple pie" czyli musiała pojawić się tu ta wspaniała ulubiona szarlotka prezydenta Nixona, prosta do przygotowania i bajecznie smaczna


Składniki:

  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 6 średnich jabłek u mnie antonówki
  • 1 szklanka mąki (przesianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 6 łyżek masła

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki
  • W garnczku mieszamy 0,5 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu.Do mieszanki wlewamy wodę i dodajemy jabłka całość gotujemy 2 minuty 
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
  • Masło ucieramy stopniowo dodając mąkę z proszkiem i pozostały cukier oraz sól.Gdy uzyskamy gęste ciasto przekładamy je na stolnicę i formujemy okrągły placek
  • Jabłka przekładamy do formy ceramicznej i przykrywamy je ciastem
  • Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 35 do 40 minut aż wierzch ciasta będzie lekko rumiany
  • Podawać na ciepło z lodami lub po prostu z dobrą herbatą smakuję wyśmienicie nawet jak wystygnie Udanych wypieków :)

Smacznego!!!



Kuchnia Ameryki Północnej 2015Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz